Een moeder over de zorg voor een baby met koemelkallergie

Mijn eerste kind Alex was een kleine druktemaker. Het maakte niet uit of ik hem nu borst- of flesvoeding gaf, zijn darmen borrelden voortdurend. Hij huilde en kreunde totdat hij windjes liet en de gasvorming weer kwijt was. Baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen gevoelig zijn voor wat hun moeders eten. Daarom stelde Alex’ arts voor dat ik etenswaren die de gasproductie vergrootten uit mijn dieet zou schrappen, zoals bepaalde groenten, bonen, citrusvruchten en melkproducten. Hoewel ik mijn uiterste best deed om me aan dit dieet te houden, kreeg Alex alleen maar meer last van gasvorming en werd hij steeds onrustiger.

Ik merkte dat familie en vrienden me voor een overbezorgde moeder hielden. Maar Alex gedroeg zich echt vreemd. Zo huilde hij bijvoorbeeld van de honger, maar kromde hij zijn rug en draaide hij zijn gezicht weg als ik hem een flesje probeerde te geven. Hij sliep nooit langer dan drie uur. Als hij wakker was, was hij onrustig en huilde hij veel. Alex had niet alleen last van gasvorming, maar spuugde ook veel en had diarree. Hij had een pijnlijk ogende rode uitslag in zijn gezicht en op zijn billen. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, begon hij toen hij zes weken oud was excessief te huilen. Elke avond huilde hij vier à vijf uur aan één stuk door. Hij was gewoon ontroostbaar en ik voelde me compleet mislukt als moeder.

Tijdens die eerste moeilijke maanden ben ik verscheidene keren bij de kinderarts geweest. Omdat de borstvoeding niet goed liep, ben ik daar uiteindelijk mee gestopt. De arts raadde me aan om over te stappen op lactosevrije voeding en medicijnen tegen reflux te gaan gebruiken. Toch hielden Alex’ klachten aan. Het ging pas beter toen Alex tien weken oud was. Dat was nadat de arts had voorgesteld om over te stappen op Nutramigen LGG®, een sterk gehydrolyseerde, hypoallergene voeding die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met koemelkallergie. Tot mijn grote verbazing had Alex binnen twee dagen al veel minder last van krampen en gasvorming en was hij ook niet meer zo onrustig. Al snel noemde ik Nutramigen® ‘hoop in een flesje’. Ik vond Nutramigen vreemd ruiken, maar Alex dronk het gretig op. Twee weken nadat we Nutramigen waren gaan gebruiken, was de uitslag op Alex' gezicht en billen verdwenen. Hij had minder last van gasvorming en was niet meer zo humeurig en onrustig. Hij sliep ook veel beter. Vier weken nadat we Nutramigen waren gaan gebruiken, was Alex een compleet ander kind. Eindelijk had ik een blije baby, en dat maakte mij natuurlijk ook zielsgelukkig.

Als ik terugdenk aan die moeilijke periode van Alex’ babytijd, kan ik me de frustratie die ik voelde nog goed voor de geest halen. Ik wist dat er iets mis was met mijn baby. Ik wist alleen niet wat. Hoewel ik een kundige arts had, duurde het even voordat de oorzaak van Alex’ zorgwekkende gedrag bekend was. Destijds had ik nog nooit van koemelkallergie gehoord. Nu weet ik dat het de meest voorkomende voedselallergie is bij baby’s.

Ik weet ook uit ervaring dat koemelkallergie weer kan overgaan. Nadat we een jaar lang Nutramigen hadden gebruikt, raadde de arts ons aan om Alex weer melkproducten aan te bieden. Ik was bang dat hij dan weer klachten zou krijgen, maar dat was niet het geval. Nu geniet Alex van allerlei melkproducten, zoals melk, kaas en brood. Toen ik een paar jaar later beviel van Alex’ zusje en zij last kreeg van gasvorming, constipatie en dezelfde huiduitslag als haar broer, ben ik meteen op Nutramigen overgestapt. Net als haar grote broer ontwikkelde Chloe zich daarna goed en merk je nergens meer aan dat ze ooit koemelkallergie heeft gehad.

Het is echt zo dat je als moeder moet vertrouwen op je intuïtie. Als je denkt dat je baby pijn heeft, blijf dan naar de dokter gaan totdat de oorzaak bekend is en er een oplossing is gevonden. Toen ik eenmaal wist dat mijn baby dankzij Nutramigen geen last meer zou hebben van zijn koemelkallergie, stond ik ontspannen in het moederschap en kon ik er pas echt van genieten.

Volg ons op Facebook

Nutramigen Facebook

Volg ons voor handige tips en lekkere recepten.

Volg ons

2013 Mead Johnson & Company, LLC.
Alle rechten voorbehouden