De aanpak van meervoudige of ernstige voedselallergieën kan een uitdaging vormen en vereist veel geduld, organisatie en planning. Een diëtist met ervaring in allergie kan advies geven over voedingsmiddelen die je beter kan vermijden en ondersteunt je baby met een gebalanceerde voeding, zodat hij/zij alle voedingsstoffen krijgt die hij/zij nodig heeft.

Koken voor kinderen met meervoudige of ernstige voedselallergieën

Hoe meer allergieën uw kindje heeft, of hoe sterker hij/zij reageert op allergenen, hoe gecompliceerder het is om maaltijden voor hem/haar te bereiden. Hier volgen enkele tips:

  • Pas recepten gerust aan naar je eigen voorkeur
  • Plan maaltijden en snacks vooraf
  • Wanneer je niet thuis eet is het gemakkelijker om het eten vooraf te maken en mee te nemen
  • Kook in grote hoeveelheden en vries in, waarbij je alles goed etiketteert
  • Supermarkten kunnen “vrij van” lijsten verschaffen om ingrediënten te helpen vinden
  • Probeer de Aziatische afdeling in supermarkten of Aziatische winkels voor ingrediënten zoals alternatief meel
  • Lees altijd het etiket op de voedingsmiddelen

Etiketten op voedingsmiddelen lezen

Lees steeds de etiketten om te kijken of er allergenen op vermeld staan die je kindje moet vermijden, zelfs als je denkt dat je het product kent van vroeger. Bedrijven veranderen vaak van recept of verhuizen de productie naar verschillende fabrieken zodat ingrediënten en waarschuwingsinformatie kunnen veranderen.

Door de EU wetgeving hebben tegenwoordig alle voedseletiketten de belangrijkste allergenen dikgedrukt vermeld.

Kruisbesmetting van voedingsmiddelen

Kruisbesmetting kan thuis optreden wanneer voedsel wordt bereid op oppervlakken die blootgesteld zijn geweest aan andere voedingsmiddelen. Daarom is het zeer belangrijk dat je andere gebruiksvoorwerpen en pannen gebruikt bij het bereiden van voedsel voor je kind met ernstige allergieën.

Fabrikanten etiketteren vaak producten om te waarschuwen voor het gevaar van eventuele kruisbesmetting. Een diëtist kan je verder helpen om de etiketten goed te kunnen beoordelen om een verantwoordelijke keuze te maken voor je kindje.

Anafylaxie

Anafylaxie, of anafylactische shock, is een ernstig allergische reactie van een allergie en kan levensbedreigend zijn. Met name wanneer je kindje meervoudige allergieen heeft kan er een verhoogde kans zijn op het krijgen van een anafylactische reactie. Gelukkig ervaart niet elk kind met allergieën een anafylactische shock. Je arts zal een afweging maken op het risico van het ontstaan van een anafylactische shock en zal indien nodig hiervoor een noodplan met je bespreken.

Anafylaxie treedt gewoonlijk plots op na blootstelling aan het allergeen en verergert snel. Allergische reacties zijn:

  • Zwelling van de tong of de keel
  • Moeilijkheden met slikken of spreken
  • Fluitende ademhaling, aanhoudend hoesten of ernstige astma
  • Duizeligheid, flauwvallen of bewusteloosheid (volledige slapheid bij baby’s)
  • Snelle hartslag
  • Klamme huid
  • Jeukende, verdikte huiduitslag
  • Misselijk of algemeen ziek gevoel
  • Buikpijn

Als je een anafylaxie vermoedt, is het belangrijk om onmiddellijk 112 bellen.

Als je arts denkt dat je kind risico loopt op anafylaxie, kan hij/zij auto-injectorpennen met adrenaline voorschrijven. Je wordt geleerd hoe je deze moet gebruiken zodat je in het geval van een anafylactische shock de adrenaline zelf kunt toedienen.

Flesvoeding op basis van vrije aminozuren

Als je kindje ernstige koemelkallergie of meervoudige allergieën heeft, kan het zijn dat je zorgverlener je een flesvoeding op basis van vrije aminozuren zoals Nutramigen* PURAMINO* voorschrijft. Hierbij zijn de eiwitten gebaseerd op aminozuren (de bouwblokken die eiwitten vormen). Dit betekent dat er geen koemelkeiwit aanwezig is waarop je baby kan reageren.