Om de diagnose van IgE-gemedieerde koemelkallergie te ondersteunen

Er bestaan verschillende testen voor het diagnosticeren van koemelkallergie die afhankelijk kunnen zijn van het vermoedelijke type van allergische reactie. Als je arts denkt aan een IgE-gemedieerde allergie (waarbij de symptomen gewoonlijk optreden vlak na het consumeren van koemelkeiwit), kan het zijn dat ze bij je baby een huidprik- of bloedtest uitvoeren om de diagnose van koemelkallergie te ondersteunen.

Huidpriktest

Bij de huidpriktest wordt de huid van je baby blootgesteld aan een zeer kleine hoeveelheid koemelkeiwit en nauwkeurig opgevolgd op tekenen van een allergische reactie. Als er een reactie optreed, is er een klein rood bobbeltje zichtbaar op de plaats van de blootstelling. De test geeft resultaten binnen 15-20 minuten die, samen met de medische voorgeschiedenis van je baby en andere factoren, zullen worden geïnterpreteerd door je arts.

Bloedtest

Een bloedtest kan mogelijk worden uitgevoerd om IgE-gemedieerde koemelkallergie te helpen diagnosticeren door te zien of je baby antilichamen heeft tegen koemelkeiwit in het bloed. Dit kan erop wijzen dat er een allergische reactie is opgetreden als reactie op koemelkeiwit.

Belangrijk…

Het is belangrijk dat deze testen altijd worden uitgevoerd door een arts. Koop deze testen niet om zelf te gebruiken doordat ze mogelijk niet betrouwbaar zijn en het advies dat ze geven misschien niet geschikt is voor je baby. Wees er van bewust dat een positieve huidpriktest of een positieve bloedtest niet altijd een bevestiging vormt voor allergie, en dat deze altijd moet worden geïnterpreteerd door een arts n.a.v de klinische klachten.

Onthoud dat deze testen alleen worden gebruikt om te helpen bij het diagnosticeren van IgE-gemedieerde type koemelkallergie. Ze kunnen niet aantonen of je kind niet-IgE-gemedieerde type heeft. Het eliminatiedieet gevolgd door provocatie is de gouden standaard om de diagnose koemelkallergie te kunnen stellen. Dit kan op twee manieren worden gedaan namelijk door middel van een open provocatie of door middel van een dubbelblinde provocatie test.