Nu je te horen hebt gekregen dat je kindje allergisch is voor koemelk, vraag je jezelf misschien af wat je hem/haar nu moet geven. Gelukkig bestaan er verschillende dieetopties die je arts kan aanbevelen.

Borstvoeding — weglaten van zuivelproducten in je voeding

Wanneer je borstvoeding geeft, kunnen sommige van de voedingsstoffen die je eet via de moedermelk doorgegeven worden aan je baby. Dat betekent dat wanneer je voedsel eet dat zuivelproducten bevat, je baby blootgesteld kan worden aan koemelkeiwit dat een allergische reactie kan veroorzaken. Maar dit is geen reden om met borstvoeding te stoppen. Moedermelk vormt de beste voeding voor je baby. In de plaats daarvan zal je arts of dietist waarschijnlijk aanraden om verschillende zuivelproducten uit je voeding te mijden.

Melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas zijn zuivelproducten, maar ook andere voedingsmiddelen zoals brood, granen en sla-dressings kunnen melk bevatten. Het is aan te raden om de etiketten op voedingsmiddelen nauwkeurig te lezen om te zien of er melkbestanddelen zoals caseïne en wei in aanwezig zijn. Het kan zijn dat je geadviseerd wordt om je gedurende 2 weken of langer aan een zuivelvrij dieet te houden voordat de allergische reacties van je baby afnemen. Zelfs daarna zul je nog zuivelvrij moeten blijven tot je baby volledige bijvoeding krijgt of tot je arts herintroductie van koemelkeiwit in de voeding van je baby aanbeveelt. Doe dit alleen onder toezicht van een arts.

Flesvoedingen aanbevolen voor baby’s met koemelkallergie

De koemelkeiwit in standaard flesvoeding veroorzaakt de klachten bij baby’s met koemelkallergie. Sommige hypoallergene flesvoedingen zijn speciaal geformuleerd als dieetvoeding bij koemelkallergie.

De twee types van hypoallergene flesvoeding die kunnen worden aanbevolen als dieetvoeding voor zuigelingen met koemelkallergie zijn intensief gehydrolyseerde flesvoeding voor mild-tot-matige koemelkallergie en flesvoeding op basis van vrije aminozuren voor ernstige koemelkallergie.

Intensief gehydrolyseerde flesvoeding

Eiwitten zijn samengesteld uit verschillende aminozuren — zoals bouwblokken die met elkaar verbonden zijn om lange ketens te vormen. Bij een baby met koemelkallergie ziet het immuunsysteem koemelkeiwitketens aan als schadelijk waardoor er allergische reacties optreden.

Wanneer de lange eiwitketens in vele kleine ketentjes worden gebroken, zoals bij een intensief gehydrolyseerd flesvoeding zoals Nutramigen* LGG® herkent het immuunsysteem het eiwit in meeste gevallen niet meer als schadelijk.

De koemelkeiwitketens in intensief gehydrolyseerde flesvoeding zoals Nutramigen* LGG® zijn zo grondig in zeer kleine stukjes gebroken (gehydrolyseerd), dat het immuunsysteem van de meeste baby’s met koemelkallergie het melkeiwit niet langer als schadelijk aanziet. Deze flesvoedingen zijn aanbevolen als dieetvoeding voor zuigelingen met mild tot matige koemelkallergie. Leer meer over de milde tot matige klachten van koemelkallergie.

Flesvoeding op basis van vrije aminozuren

In zeldzame gevallen reageert een baby met koemelkallergie sterk op koemelkeiwit. Deze baby’s hebben een hypoallergene flesvoeding nodig die samengesteld is uit de individuele bouwblokken van eiwit: aminozuren. In tegenstelling tot gewone flesvoeding voor zuigelingen waarin honderden aminozuren met elkaar zijn verbonden om lange ketens koemelkeiwit te vormen, of intensief gehydrolyseerde flesvoeding waarin minder aminozuren worden verbonden om kleine eiwitketens te vormen, heeft flesvoeding op basis van vrije aminozuuren geen koemelkeiwitketens. De eiwitten in deze flesvoeding bestaan in hun eenvoudigste vorm en zijn samengesteld uit individuele aminozuren. Flesvoeding op basis van vrije aminozuren worden o.a aanbevolen voor zuigelingen met meervoudige voedselallergieën.

Een flesvoeding op basis van vrije aminozuren zoals Nutramigen* PURAMINO* bevat geen koemelkeiwit en dient als dieetvoeding voor zuigelingen met ernstige koemelkallergie en meervoudige voedselallergieën. Leer meer over de ernstige allergische reacties van koemelkallergie.