Er zijn verschillende types koemelkallergie — IgE-gemedieerde, niet-IgE-gemedieerd of een combinatie van beide.

IgE-gemedieerde koemelkallergie

Bij IgE-gemedieerde allergie treden de symptomen gewoonlijk op binnen enkele minuten of tot enkele uren na het consumeren van koemelkeiwit. Dit is omdat het immuunsysteem reageert op koemelkeiwit door IgE-antilichamen te produceren. Deze antilichamen worden geproduceerd door immuuncellen en activeren het immuunsysteem om chemische stoffen zoals histaminen vrij te maken die een onmiddellijke allergische reactie uitlokken.

Met IgE-gemedieerde koemelkallergie merk je mogelijk:

  • Huidsymptomen zoals jeukende huiduitslag, netelroos en zwelling van de lippen, tong of aangezicht
  • Gastro-intestinale symptomen zoals buikpijn, braken en diarree
  • Hooikoortsachtige symptomen zoals niezen en een jeukende, lopende of verstopte neus
  • Problemen met ademhalen

In zeer ernstige gevallen kan een IgE-gemedieerde allergische reactie leiden tot anafylaxie — een mogelijk levensbedreigende allergische reactie die snel optreedt, het volledige lichaam treft en onmiddellijk medische hulp vereist. Gelukkig komt dit type van allergische reactie zelden voor.

Niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie

Bij niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie treden de symptomen gewoonlijk op na enkele uren of tot enkele dagen na het eten van iets dat koemelkeiwit bevat.

Sommige symptomen van niet-IgE-gemedieerde allergie kunnen dezelfde zijn als die van IgE-gemedieerde allergie. Andere kunnen minder duidelijk zijn en kunnen als iets anders dan voedselallergie worden beschouwd. De tekenen van niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie kunnen als volgt optreden:

  • Symptomen van het koliek-type
  • Huidsymptomen zoals eczeem en jeuken
  • Reflux
  • Gastro-intestinale symptomen zoals ongewone stoelgang, buikpijn en constipatie

Gemengde allergische reactie

Sommige baby’s met koemelkallergie kunnen gemengde allergische reacties vertonen, waarbij ze symptomen hebben van zowel IgE-gemedieerde als niet-IgE-gemedieerde allergie. Dit betekent dat de symptomen snel kunnen optreden na het eten of drinken van iets dat koemelkeiwit bevat en dat ze ook na enkele dagen kunnen optreden.

Leer meer over de symptomen van koemelkallergie.