Koemelkallergie, of KMA, is een allergische reactie op een of meer van de eiwitten in koemelk

Bij een baby met KMA identificeert het immuunsysteem een eiwit in koemelk als bedreiging en lokt een allergische reactie uit. Dit leidt tot symptomen die ofwel onmiddellijk kunnen optreden (binnen enkele minuten of tot enkele uren) na het eten van voedsel dat koemelkeiwit bevat, ofwel na een ontwikkelingsperiode van enkele uren tot enkele dagen.

De symptomen variëren, maar er kunnen huidproblemen (zoals een jeukende huiduitslag of eczeem), spijstverteringsproblemen (zoals buikpijn, frequente stoelgang die bloed of slijm kan bevatten, of constipatie), hooikoortsachtige symptomen (zoal niezen of een lopende neus) of ademhalingsproblemen (zoals hoesten of piepende ademhaling) optreden.

Het type van KMA van een baby hangt af van hoe het immuunsysteem reageert op het koemelkeiwit. KMA kan IgE-gemedieerd, niet-IgE-gemedieerd of een combinatie van beide zijn. De verschillende types KMA zorgen dat klachten zich op verschillende tijdstippen manifesteren. Lees hier meer over op de pagina verschillende types van KMA.

KMA wordt vaak verward met kolieken of lactose-intolerantie, maar deze zijn niet hetzelfde. Kom meer te weten over de verschillen op de pagina’s KMA en kolieken en KMA of lactose-intolerantie.

KMA is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen jonger dan 3 jaar. Het treft tussen 2% en 7,5% van alle zuigelingen, zowel zuigelingen die flesvoeding krijgen als zuigelingen die borstvoeding krijgen. Het goede nieuws is dat meer dan drie-kwart van de baby’s met KMA er in hun vroege kinderjaren uitgroeien en kunnen terugkeren naar een normaal dieet.