Koemelkallergie (KMA) en lactose-intolerantie zijn niet hetzelfde, maar ze worden vaak met elkaar verward omdat symptomen met elkaar kunnen overlappen. Deze bestaan uit voedings- en darmproblemen zoals winderigheid, diarree, opgeblazen buikje, buikpijn en krampen, een rommelende buik en gevoel van misselijkheid. Doordat KMA het immuunsysteem treft, kunnen baby’s die allergisch zijn voor koemelkeiwit echter ook allergiesymptomen zoals jeukende huiduitslag, piepende ademhaling, of een loopneus en hoesten vertonen. Deze ziet men niet bij lactose-intolerantie omdat bij deze aandoening het immuunsysteem niet betrokken is.

Met lactose-intolerantie kan het spijsverteringsstelsel lactose, de suiker die aanwezig is in melk, niet volledig verteren. In de plaats van te worden verteerd en geabsorbeerd, blijft de lactose dus in het darmkanaal en veroorzaakt de symptomen van lactose-intolerantie. De lactose kan bijvoorbeeld worden gemetaboliseerd door bacteriën en zuren en gassen produceren die leiden tot ongemak. Lactose-intolerantie kan tijdelijk optreden, bv. na een darmontsteking, en verdwijnt dan gewoonlijk na een korte periode. Andere gevallen van lactose-intolerantie kunnen levenslang aanhouden, zoals bij personen die geboren zijn met primaire lactose-intolerantie of die het ontwikkelen tijdens het ouder worden. Lactose-intolerantie die wordt veroorzaakt door een erfelijke genetische fout (bekend als primaire lactase-deficiëntie) komt zelden voor voor de leeftijd van 2–3 jaar.

Een ander verschil is dat bij KMA zelfs een kleine hoeveelheid koemelkeiwit een allergische reactie kan veroorzaken bij je baby. Veel mensen met lactose-intolerantie daarentegen kunnen vaak kleine hoeveelheden lactose verdragen en kunnen koemelkeiwit volledig verdragen.

Koemelkallergie

Lactose-intolerantie

Een allergische reactie op eiwitten in koemelk

Het onvermogen om de melksuiker lactose te verteren

De meest voorkomende voedselallergie bij kinderen jonger dan 3 jaar

Komt zelden voor voor de leeftijd van 2-3 jaar

Treft het immuunsysteem

Treft het immuunsysteem niet

Er kunnen gastro-intestinale, huid- en ademhalingssymptomen bij betrokken zijn

Symptomen zijn hoofdzakelijk gastro- intestinaal, zoals diarree. Er zijn geen huid- en ademhalingssymptomen bij betrokken

Een kleine hoeveelheid koemelkeiwit kan een allergische reactie veroorzaken

Een kleine hoeveelheid lactose kan vaak worden verdragen. Koemelkeiwit veroorzaakt geen allergische reacties

 

Als je twijfelt over het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie en welke diagnose je kindje heeft gekregen, praat er dan over met je arts.