Bij vetmalabsorptie worden vetten uit het voedsel onvolledig geabsorbeerd door het spijsverteringsstelsel. Het wordt veroorzaakt door een stoornis in het normale spijstverteringsproces en/of transport, bijvoorbeeld door een erfelijke aandoening, een infectie, een allergie of een structurele afwijking. Gewoonlijk worden voedingsstoffen van voedsel, waaronder vetten, eiwitten en koolhydraten, afgebroken en door de darmwand geabsorbeerd in de bloedsomloop, en vervolgens getransporteerd door het lichaam. Als vetten niet goed worden geabsorbeerd of getransporteerd, kunnen ze ook niet door het lichaam worden verdeeld. Dit kan resulteren in haperende groei (ook bekend als groeiachterstand).

Naast groeiachterstand zijn andere tekenen van malabsorptie aanhoudende diarree of vetachtige afzettingen in de stoelgang. Overmatig vet in de stoelgang maakt deze bleek van kleur en sterk ruikend. De stoelgang drijft en is moeilijk om door te spoelen.

Twee types van voedingsvetten zijn lange keten triglyceriden (LCTs) en middellange keten triglyceriden (MCTs). De afbraak en absorptie van MCTs gebeurt sneller dan voor LCTs omdat het proces minder stappen vereist. Dit betekent dat MCTs een snellere energiebron vormen dan LCTs en dat MCTs in flesvoeding voordelig kunnen zijn voor baby’s met een slechte vetabsorptie.

Praat met uw arts als u vreest dat uw kind mogelijk vetmalabsorptie heeft.